Äntligen Alperna!

When life gets to complicated…

SKI

Det blev ett underbart projekt att komma 4 dagar till Kitzbuhel, Österrike.

Skidkläderna skulle förnyas. Om man är något märkesnörd, som jag är, då ska inget lämnas åt slumpen. Skidutrustning är en investering, det är inget som byts ut vartannat år, därför är det noga att köpa rätt från början.
Jag hade enormt mycket att kolla upp. Vad gäller i exklusivare delarna av Alperna?!

Jag börjar bit för bit och förhoppningsvis inte missar något.

Man börjar med ”Lagerprincipen” (underställ, mellanlager och skidjacka), då har man möjligheten att justera beroende på väderlek.
Det lönar sig att investera i ett dyrare underställ och inget billigt skräp. T ex från Sweet för mellan 700-1000 kr per del.

Till jacka föredrog jag hellre en lättfodrad variant istället för en skaljacka. Det blev Peak Preformance, för att mannen insisterade att Moncler och Bogner är till överdrift. Han flåste och pekade med fingret i taket att det gäller att köpa North Face och Gortex. Det är det han har haft i 12 år och tänkte absolut inte byta. Män pratar så mycket ibland…
Men Moncler och Bogner är nämligen det som syns bland lyxlirare i Alperna.
Märket Kjus är speciellt populärt i Schweiz om man vill hellre dit.

Hjälm köper man av Sweet Protection, då ser du rik och kunnig ut och inte som en malplacerad bofink från Ryssland.
Den här gången köpte jag min hjälm själv, utan mannens vetande. Han var helt tokig när jag erkände att den kostade 5 500:- Men en vecka senare köpte han likadan och lät mig dessutom välja ett par goggles för honom med.

När det kom till goggels så blev det svårt. Finns att välja bland lyxiga märken som Chanel, LV, Gucci… Men vill man se ut som en överklassfjänt eller vill man se ut som en skidåkare?!
En kombo funkar bäst för mig.
Det är viktigt att se ordentligt på berget och det finns två typer av form på linserna – sfäriska och cylindriska. Cylindriska linser är välvda horisontellt men platta vertikalt, de är billigare att tillverka och därför billigare i pris.
Sfäriska linser är välvda både horisontellt och vertikalt , ger bättre periferiseende, mindre risk för bländning och immar inte lika lätt.
Sen finns det olika linsfärger för olika ljusförhållanden (sol, mörker, mulet, snöfall).
När det är riktigt soligt vill man ha en mörk lins. En orange eller mörkt rosa är en typisk allroundlins.
Hel ram, halv ram eller dold ram?!
Självklart dold ram om du vill följa senaste trenderna!
Jag gick för Oakley Flight Deck Prizm till mannen och likadana till mig fast i mindre variant som heter XM. Pris ca 2000 kronor.

Både gogglarna och hjälmen finns att hitta på Skistore, här kan man frottera i övrigt mode för skidåkare, oftast väldigt färgglatt.

När det gäller handskar så tycker jag personligen att tight mudd som sedan man drar jackan över är att föredra. Jag valde läder vantar med handske inuti, märket Bogner.

Pjäxor finns inte mer exklusiva än ett par från Strolz. Om man har pengar och skall utrustning rekommenderar jag att gjuta pjäxor. Det tar några veckor och kostar ett mellan 8 – 10 000 kr.

Skidor från Kästle är både välgjorda och eleganta.
Jag rekommenderar inte att börja med skidor för off-pisten. Man får helst välja med kort svängradie i pisten eller storslalomlagg (svängradie 20m) kan också vara perfekt i Alperna. Är man nybörjare, har inte kondis som en häst och ben som en gorilla då blir det nog lite tufft. Därför kan man börja med långradie. Backarna är långa och branta och det är himla jobbigt att ligga på skär i de förhållandena med slalomskidor.
Men det är min uppfattning, antar att det är smaksak efter egen förmåga.
Jag köpte inga pjäxor och skidor, det blev att hyra för i år.
Det första mannen gjorde när vi kom ner till Kitzbuhel sprang in i Moncler butiken och köpte en ny outfitt, så var det med North Face och Gortex 🙂

 

                

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.